Talmanus till Falkenbergsfilmen - FBG Film
21678
page-template-default,page,page-id-21678,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

Talmanus till Falkenbergsfilmen

Var kommer vi ifrån och vart är vi på väg? Ibland vet man inte var man står eller vad man faktiskt har under sina fötter. Det vill säga, om man inte tillåter sig att byta perspektiv för en stund.

Många är dem som strosat längs dessa vackra stråk utmed Ätran. Så också, för mer än 110 år sedan.

En av årets höjdpunkter. Det är tivoli och marknad i stan. Gatorna fylls av förväntansfulla människor.

Mannen med hakskägg verkar rastlös, kanske ska han släcka törsten med något från det förstklassiga bryggeriet ett stenkast bort?

[Röst från journalfilm]

30 år senare har Bryggeriaktiebolaget Falken 30 egna lastbilar för att sprida… [Röst från journalfilm]

Hjulen snurrar i Falkenberg. Tillväxt. Nya människor, nya branscher… nya framgångar. Och snart har Falkenberg fått ännu en anledning att märkas ut på den stora kartan.

[Röster från filmklipp]

Det är värt att fundera över. Kanske kan vi återkomma till det…

[Röster från nyhetsinslag]

Nej, varför ska Ullaredsborna slå sig ner och vara nöjda med det? Sveriges största resmål växer för varje andetag som tas… Frisk luft och storslagna vyer finns det gott om i Falkenbergs inland.

Samtidigt inne i stan. Det som för några år sedan var helt otänkbart även i de vildaste av fantasier. Först att Falkenbergs FF når Allsvenskan i Fotboll, sedan håller sig kvar, och nu är Hallands enda representant i nationalsportens finrum.

Ännu en gång skummar den där härliga vitaminrika närande måltidsdrycken… när Idrottsplatsen från 1920-talet ersätts med en ny arena som bär ett nygammalt namn.

Allt tycks gå spikrakt framåt i Falkenberg.

Idrottsplatsen blir kvar, men det gamla garveriet förpassas till historieböckerna för att bereda plats åt innerstadens nya ansikte. Ett modernt kunskaps- och kulturcentrum.

Kanske kopplas staden och havet tydligare samman i framtiden. Nej, då tänker vi inte i första hand på att hissa tillbaka den där gamla järnvägsbron, utan att låta doktorspromenadens charm och känsla sträcka sig hela vägen fram till Skrea strand och den nya stadsdel som där förbereds.

Ibland tyst och stilla. Ibland bullrigt och blåsigt. Ibland med vindens kraft, ibland med egen kraft. Ibland känns det som att det står stilla… men det rör sig framåt.

Och skulle vi känna oss osäkra på vart vi är på väg så vet vi… att ibland kan det vara värt att se saker och ting ur ett annat perspektiv.

Se filmen